Wat je zegt, ben jezelf!

Je hoort het kinderen wel tegen elkaar zeggen: ‘Wat je zegt
ben jezelf.’ Ik riep het als kind ook wel zonder goed te beseffen dat het zo
ontzettend waar is.

Wij, mensen, spiegelen elkaar. Jouw binnenwereld projecteer
je op de mensen om je heen. Ik vind jou lief is eigenlijk ‘Ik vind mezelf lief’.
Zolang het mooie fijne dingen zijn, is dat prima. Het is een opsteker om tegen
iemand iets positiefs te zeggen, die daar ook meestal blij op reageert. Dat
geeft jou energie. Mits het gemeend is. Als het niet gemeend is, kun je dat
voelen en raak je in verwarring.

Het wordt anders als je van iemand van alles vindt. De vraag is: Waarom vind je dit? Iets irriteert jou, maakt je boos of verdrietig. Iets bij de ander zorgt dat jij er een oordeel over hebt. Je wordt in iets geraakt dat je bij jezelf niet wilt voelen en daardoor bij de ander neerlegt. Je schuift het letterlijk van je af, zo op het bord van de ander, alsof je het buiten je eigen voordeur zet.

Bijvoorbeeld als je zegt: ‘Jij bent niet oprecht in deze
vriendschap’ of ‘jij bent zo destructief bezig’. Eigenlijk zeg je dan tegen
jezelf: ‘Ik ben niet oprecht in deze vriendschap’ en ‘Ik ben zo destructief
bezig’.

Ouders die vinden dat hun kind niet kan reflecteren. Kunnen
ze dat zelf wel of voldoet het kind niet aan de verwachtingen van deze ouders?

Jouw irritatie bij een vriendin die altijd, volgens jou, zo op de voorgrond treedt. Durf jij zelf niet op de voorgrond te treden of triggert het je jaloezie?

Beide jij-zinnen uit het voorbeeld, heb ik in een vriendschap te horen gekregen. Gelukkig begreep ik het principe van spiegelen en kon ik heel goed zien ‘Wat je zegt ben jezelf.” Het is niet van mij, het gaat niet over mij, ik ben slechts de spiegel voor deze persoon. Het zegt wat over degene die het zegt, over zijn of haar kijk naar zichzelf en hoe deze persoon in de vriendschap staat.

Op het moment dat ik het spiegelen niet had begrepen, had ik dit op mezelf betrokken, zou mijn hoofd met allemaal gedachten aan de haal zijn gegaan. Ik zou gaan piekeren en malen. Waarom zegt hij of zij dit. Wat heb ik dan gedaan en nog vele andere vragen zouden de revue passeren. Ik zou verstrikt raken in een kluwen gedachten. Mijn gedrag zou vanuit gedachten en hoofd gestuurd worden.  Ik zou vechten met woorden via een discussie omdat ik me aangevallen voel of me terugtrekken om niet meer van deze opmerkingen te ontvangen. Ik zou twijfelen aan mezelf. Het zou mij veel energie kosten.

Ieder mens heeft een eigen kijk op de wereld. Tevens heeft ieder individu zijn of haar eigen normen en waarden. Deze hoeven helemaal niet gelijk te zijn met een ander. Onderzoek wat de waarden en normen van de ander zijn, door vragen te stellen, echt naar de ander te luisteren en je eigen oordeel achter wegen te laten. En heb je een oordeel  over die ander, onderzoek dan bij jezelf : Wat je dus eigenlijk tegen jezelf zegt.

Als jij je haar bij de kapper laat knippen, kun je de achterkant zelf niet zien. De kapper helpt je door een spiegel achter je hoofd te houden. En dat is precies wat gebeurd met de mensen om jou heen. Zij zijn de spiegels van alles dat leeft in jou.

En kijk dan eens wat jou in deze situaties energie geeft. Is
dat het piekeren door opmerkingen van andere? Of behoud jij energie als je kunt
zien dat het helemaal niets met jou te maken heeft? Dat iemand anders het
moeilijk heeft en dat jij zo iemand kan helpen door te luisteren en vragen te
stellen. Door zelf goed te weten wat dit met jouw energie doet, kun je zorgen
dat jouw energiebalans in orde blijft en kun je er écht zijn voor een ander