Ken jij dat,  de opmerking: “Ach je moet het gewoon loslaten”, Uit je hoofd zetten, er niet meer aan denken. Tja het klinkt zo makkelijk. ‘Hoe dan?’ hoor ik je denken. Ja hoe laat ik iets los. ‘Iets’ dat eindeloos door mijn hoofd blijft malen, mijn vermogen om te relativeren wegneemt, mij uit mijn slaapt houdt, mij pijn en verdriet doet. Dat “iets” dat langzaam weggezakt tot ik opeens de naam van die persoon hoor of zie. Of ik kom weer in zo’n zelfde situatie of ik denk aan die pijnlijke gebeurtenis. Tja ik weet ook wel dat ik het moet loslaten, alleen klinkt dat simpeler dan dat het is. 

Waarom loslaten?

Loslaten heeft met een negatieve emotie te maken. Ik ben geraakt door iets, ik voel me hierdoor verdrietig of boos of in de steek gelaten. Misschien wel alles tegelijk. Iemand heeft iets gezegd, mij iets geflikt, mij iets aangedaan. Er is “iets” gebeurd dat mij heeft geraakt. 

De situatie is puur de situatie. Ieder legt deze op z’n eigen manier uit en voelt daar z’n eigen emotie, woede of angst bij. Wat bij jou woede, emotie of angst opwekt, hoeft bij een ander helemaal niks op te wekken. Simpelweg omdat ieder dit anders ervaart en beleefd. Om los te laten heb ik eerst de aandacht op mezelf te richten. Wat is er bij mij zo geraakt dat het mij pijn doet. Is dat een angst, een pijnlijke wond of een herinnering van vroeger. Dit zoek ik eerst uit door heel eerlijk naar mezelf te zijn. Wat doet mij zoveel pijn of waar ben ik zo bang voor.

Als ik weet waar mijn pijn of angst zit, kan ik opnieuw naar de situatie kijken. Nu met deze angst of pijn in mijn achterhoofd. Ga ervan uit dat de andere persoon naar beste kunnen heeft gehandeld. En misschien is dat beste kunnen wel vanuit zijn of haar eigen angst en pijn geweest en kon hij of zij niet anders. 

Zaak is dat de situatie niet veranderd, dat is gebeurd.  Er bestaat geen tijdmachine waarmee ik dat verhaal kan veranderen. Wat ik wel kan doen is mijn gedachten erover veranderen. Door mijn eigen pijn en angst te zien, te erkennen dat deze er is, dat ik geraakt werd in die situatie en dit uit te spreken. Kan ik zien waarom ik gedaan heb wat ik gedaan heb. Door vervolgens ook zo naar de ander te kijken, kan ik hem of haar verhaal zien en de manier waarop gehandeld is. 

Vergeten….

Nee loslaten betekent niet dat ik het hoef te vergeten. Het was er, het heeft mij geraakt en inzicht gegeven. Inzicht gegeven in mijn pijn of angst. Inzicht in een stukje van mijzelf dat ik probeerde ver weg te stoppen. Door het te erkennen, krijgt het een beetje lucht. Ik omarm dus in feite mezelf met mijn pijn en angst. Door mezelf te omarmen kan ik ook anderen omarmen. Gewoon om wie ze zijn en niet om wat ze doen. 

Wil je op de hoogte blijven
Don't miss new updates on your email