Zo ontzettend gekwetst

Oh het kan zo’n pijn doen, je partner, broer, vriendin of wie dan ook zegt iets tegen je in een gesprek, een ruzie of gewoon tijdens het boodschappen doen. En dat “iets” dat raakt jou zo ontzettend. Het brengt je (even) uit balans.  Alsof je een klap krijgt, de verwarring dat juist deze persoon jou zo’n pijn doet, dat had je niet verwacht, niet zien aankomen, Je voelt de grond misschien wel even wegzakken, de tranen brandend achter je ogen. Ken jij dit?

De ene persoon gooit zich hierna huilend op de grond, de ander loopt weg en slaat extra hard met de deuren, de volgende wordt heel stil en trekt zich terug. Er zijn ook mensen die gaan vol in de aanval onder het mom “Wat jij kan, Kan ik ook”. De meest harde en gemene dingen worden dan gezegd.

Ik ben van de categorie: Ik word heel stil en trek me terug. Er gaan allerlei gedachten  door mijn hoofd. Ik ben niet goed genoeg, zie je wel dat hij dat toch vindt ook al zegt hij van niet, zie je wel dit overkomt mij ook altijd, het ligt aan mij en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik gedraag me dan als een zielig slachtoffer, er wordt mij namelijk  wat aangedaan.

Wat gebeurd er daadwerkelijk?

Je wordt geraakt in iets dat jou pijn doet. Een kant van jezelf die je eigenlijk niet wilt zien. Of een kant waar je niet mee geconfronteerd wilt worden. En juist de mensen die dichterbij jou staan kunnen jou meer raken. Simpelweg omdat je je opener opstelt, je meer tijd met ze doorbrengt of je jouw tijd besteedt aan mensen die jou eigenlijk alleen maar energie kosten.

Wie kwets wie nu eigenlijk.

Door het “iets” dat jou raakt te gebruiken als bevestiging van je eigen gedachten, ben jij gewoon zelf degene die jezelf kwetst. Jij gebruikt het “iets” als verhaal om jezelf mee af te wijzen. Dat deel in jezelf dat je niet wilt zien of waar je niet mee geconfronteerd wilt worden. Door het “iets” aan te nemen als stelling en bevestiging van jouw gedrag, gaat het een eigen leven leiden in jouw hoofd. Door het “iets” te gaan bevragen kom je achter de ware woorden en betekenis.

Vertel jezelf gelijktijdig het verhaal dat je partner, broer, vriendin of wie dan ook het beste met jou voor heeft, degene kan zich onhandig uitdrukken maar zal er zeker niet op uit zijn om jou pijn te doen. Want ben eens eerlijk, Ben jij erop uit, als je een opmerking maakt, om die ander pijn te doen?  Als dat echt de intentie is en je antwoord is Ja, onderzoek dan eens welke pijn of angst je hiermee van jezelf verbloemt.

Wil je op de hoogte blijven
Don't miss new updates on your email