Hoe vol is jouw glas?

Ben jij een persoon bij wie het glas half vol of juist half leeg is? Met andere woorden, bekijk jij dingen vanuit de positieve of vanuit de negatieve kant?

Als je eerlijk antwoord geeft op deze vraag, kun je ook eens gaan kijken wat dit met je gedachten doet. Kijk je met een positieve blik, dan zul je minder gevoelig zijn voor een opmerking. Kijk je met een negatieve blik, dan is het interessant om te kijken wat je oppikt uit een gesprek. Hoor je alleen de negatieve dingen of registreer je ook de positieve dingen? De negatieve dingen kunnen je raken, kwetsen of volledig van slag brengen. Wat gebeurd er dan met je gedachten?

Elke mens kijkt met een eigen blik op en in de wereld. Als je 3 mensen gelijktijdig door dezelfde deur in een museumzaal laat, komen ze, na een half uur, allemaal met hun eigen verhaal naar buiten. Ze zagen een paar dingen hetzelfde. Veel dingen waren anders of zijn helemaal niet gezien. Dit gebeurt hetzelfde met luisteren naar een verhaal.

Wat hoor jij?  Luister je écht naar een verhaal of denk je ondertussen steeds: ‘Oh dat herken ik’ en begin je je eigen verhaal te vertellen. Echt Luisteren naar een verhaal is je proberen zo volledig mogelijk te verplaatsen in degene waarmee je in gesprek bent. Bij een globaal verhaal maak jij je eigen voorstelling, neem je veel aan vanuit jouw referentie kader. Dat is prima bij een verhaal over bijvoorbeeld een vakantie, feestje of iets anders leuks. We kunnen ons allemaal een voorstelling maken bij zon, zee en strand. Hierbij zijn de details minder belangrijk. Mijn strand ligt in een verlaten baaitje. Misschien ligt  jouw strand wel in Rio, is eindeloos lang en gevuld met feestende mensen.

Het verhaal is anders als jij erbij betrokken bent. Een gesprek met je partner, kind, baas of wie dan ook. Een verhaal waarin iets algemeens wordt gezegd, wat jij je vervolgens aantrekt. Als je opmerkt dat het jou op wat voor manier raakt, vraag dan door. Doorvragen om te achterhalen of het klopt wat je hoort. Check of het daadwerkelijk met jou te maken heeft.  Check of jouw gedachten, waar zijn.  Of vul jij het in terwijl de ander iets heel anders bedoelt. Gebruik jij jouw gedachten om jezelf af te wijzen? Blijf vragen en check al jouw gedachten. Op deze manier kun je veel gepieker voorkomen.

Ik ben benieuwd hoe vol of leeg ziet jouw glas eruit

 

Niks Missen!

Schrijf je in en ontvang als eerste het nieuws