Hé leuke vrouw, hoeveel banen heb jij?

Ja, je leest het goed, hoeveel banen heb jij? Ik hoor je al zeggen, Nou gewoon 1, ik moet niet aan meer denken. De vraag is dan: Wat versta jij onder een baan? Telt een baan alleen als je ervoor betaald wordt of tellen allerlei dagelijkse werkzaamheden ook mee voor de naam baan?

Je kunt dagtaken hebben aan werkzaamheden als opvoeder, manager huishouding, mantelzorger en wat dacht je van het onderhouden van je relatie en sociale contacten.

Allemaal taken die tijd en energie kosten, die je waarschijnlijk met liefde en  grote regelmaat met plezier doet of waarvan jij vindt dat je deze moet doen. Op het moment dat er moeten bij iets komt, zijn het vaak activiteiten die energie kosten.

Dat dingen soms energie kosten, is helemaal niet erg, als er maar genoeg energie oplaadmomenten tegen over staan. Je legt je mobiele telefoon ook regelmatig aan de oplader om energie bij te tanken zodat je geen lege batterij krijgt. Want dat is namelijk heel onhandig.

Ik krijg veel hardwerkende vrouwen in mijn praktijk die vele banen naast elkaar hebben. Die veel ballen in de lucht houden. Stiekem weten ze dat ze te veel van zichzelf vragen maar ze hebben geen idee hoe het patroon doorbroken kan worden.

Als jij jouw leven eens als batterij zou zien. Wat kost jou dan batterij en waarmee vul jij die batterij weer aan?

Dit klinkt simpel, in de praktijk blijkt dit vaak een zoektocht te zijn omdat de dingen die je dacht dat energie zouden geven met regelmaat niet het gewenste resultaat opleveren of veel weerstand oproepen. 1 keer een uur niks doen of 1 week elke avond vroeger naar bed zal even helpen. Het gaat juist om de regelmaat en de lange termijn van consequent zorgen dat je batterij oplaadt. En juist dat blijkt lastig omdat dit ook wat vraagt van de verschillende banen die je al hebt.

Wordt jouw eigen batterij dagelijks net zo goed opgeladen als de batterij van jouw telefoon?