Goede voornemens waarmaken

Een nieuw jaar met nieuw mogelijkheden en nieuwe kansen. Wat zitten wij als mensen toch gek in elkaar want waarom is het nieuwe jaar altijd zo’n moment voor goede voornemens. Blijkbaar is het tijd voor verandering omdat we ons niet meer goed voelen bij de dingen zoals we ze doen en deden in het afgelopen jaar. Blijkbaar knelt het met wat je graag zou willen. Of het nou minder en/of gezonder eten is, stoppen met roken, ander werk zoeken, eerder naar bed gaan, gaan sporten, meer leuke dingen doen, minder piekeren of meer tijd aan vrienden besteden is. Er moet iets veranderen omdat je het zo niet meer wilt hebben.

En dan zitten we nu in dat nieuwe jaar en nu moet het dus gaan gebeuren.

Wat maakt gisteren en de maanden ervoor anders dan vandaag, morgen en de komende weken? Wat heb je daadwerkelijk veranderd om je goede gewoonte waar te maken.

Wij mensen zijn vaak ongeduldig. We bedenken het nu en willen het dan liever gisteren gerealiseerd hebben. Want niemand van ons heeft zin in moeilijke momenten en gedoe. En dat gedoe ontstaat wel in je hoofd.

Daar komen allemaal gedachten en stemmetjes die het jou moeilijk maken.

Ik noem dit altijd het leger. Het leger dat roept in jouw hoofd: ‘ach joh morgen kun je ook beginnen’, ‘1 keertje moet kunnen’, ‘je hebt het verdiend’, ‘je bent zo moe doe maar even rustig aan’ en zo kun jij er vast en zeker nog veel meer opnoemen.

Dit leger staat aan de rand van jouw comfort zone. Daar waar het lekker veilig en bekend is. En dit leger zal al het geschut dat ze bij zich heeft inzetten om te zorgen dat jij veilig bent en in je comfort zone blijft. Want buiten je comfort zone is het niet te overzien en dus veel gevaarlijker. Dus leuk dat jij bedenkt en voelt dat je het anders wilt hebben. Je eigen leger zorgt voor moeilijke momenten en gedoe.

Dus wij zijn ongeduldig en ons brein, jouw leger, kiest voor veiligheid. Dat is een lastige combi.

Ja nu hoor ik je zeggen, oh maar ik heb heel veel discipline. Super daar kun je heel ver mee komen. Echter schuilt er ook een heel groot risico in. Als je namelijk alleen op wilskracht iets bereikt, is dit hetzelfde als een strandbal onder water gedrukt houden. Er komt een moment dat de bal heel hard omhoog komt. Dan moet jij weer veel kracht gebruiken om hem opnieuw onder water te krijgen. Dat put jou op een gegeven moment uit.

Dus de vraag is hoe ben jij voorbereidt om jouw leger aan te pakken om je goede voornemen waar te maken?